Vestingmuseum

Vestingmuseum

Het Nederlands Vestingmuseum: Loop over het dak van het verleden in de mooiste vesting van Nederland

De vestingstad Naarden is nu een groene parel in het Gooi, een oase van rust in de jachtige Randstad, met prachtige huizen, stoere kazernes en begroeide wallen. Bekend van het Arsenaal, de Grote Kerk en het tweejaarlijkse Foto Festival Naarden.
Maar eens was Naarden een moderne militaire verdedigingspost, om de toegangsweg tot het rijke gewest Holland en de koopmansstad Amsterdam tegen een mogelijke vijand te verdedigen.

In het Vestingmuseum beleef je de Gouden Eeuw van de vestingbouw, met verhalen over de Spaanse Moord in de 80-Jarige Oorlog, het beleg door de Zonnekoning in het Rampjaar, waarom Napoleon in 1813 de stad niet wilde opgeven en waarom je kardoezen maakt op vilten sloffen. Het museum bestaat uit vier ondergrondse kazematten, twee 65 meter lange en duistere luistergangen, een mortierkazemat met diorama’s en kruitkamer en een Lage Flank vol 12-ponder geschut. Kazemat W laat zien hoe 40 centimeter water Nederlands geheime wapen was! Dat deden we met de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Stelling van Amsterdam en andere verdedigingslinies.

Wissen, laden, zetten, sas en lont en dan……… vuur! Het laden en afvuren van 12-ponder vestinggeschut is zwaar en gevaarlijk werk. Maak het mee en wie weet, mag je de kanonniers helpen.

Dwaal over het prachtige terrein, geniet van het uitzicht, wandel over de groene wallen, verken de onderaardse gangen, schrik van een kanonsschot en vaar door de vestinggracht om de kracht van de vesting ook vanaf het water te beleven.

Educatieve- en schoolreis programma’s
Voor de groepen 6, 7 en 8 van het Basisonderwijs en 1 & 2 van het Voortgezetonderwijs zijn er rondleidingen met een gids (€ 5,00 per gids), het kanonschieten waarbij geholpen mag worden met laden door een aantal leerlingen, de onderwijsspeurtocht voor groepen 5 t/m 8 met beloning (geen extra kosten) en de rondvaart door de Vestinggracht. Aanvullend is het mogelijk zelf met waterkanonnen een wedstrijd te schieten.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste
aanbiedingen en reizen?

-tour-bg vervoer-bg